Scoala Batesti
Castelul Iulia Hasdeu si Barajul Paltinu

Castelul "Iulia Hasdeu" este un castel din municipiul Câmpina, Muntenia, România, construit între anii 1893 și 1896.

Muzeul a fost construit pentru a comemora moartea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 18 ani de tuberculoza, fiind un geniu. Iulia Hasdeu a fost primul roman care a absolvit facultatea Sorbona din Franta.

Castelul a fost restaurat între anii 1962-1964, Comisia Monumentelor Istorice luând decizia să-l transforme în muzeu. Grație profesorului de istorie, Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din județul Prahova, aici va fi deschis la data de 9 aprilie 1965, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu".

Afectat de cutremurul din 4 martie 1977, Castelul intră într-un lung proces de restaurare și consolidare. Ca urmare a eforturilor comune ale Inspectoratului pentru Cultură Prahova, ale Consiliului Municipal Câmpina, ale Muzeului de Istorie și Arheologie și ale Fundației "Hasdeu", ritmul lucrărilor a fost grăbit. După ce în perioada 1977-1994 a suferit numeroase lucrări de consolidare și restaurare, la data de 17 iunie 1994, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu" este deschis parțial și apoi la 25 februarie 1995, el este pus în întregime la dispoziția publicului vizitator, deși lucrările de restaurare nu se sfârșiseră.

Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți precum Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.

Barajul Paltinu este situat în Județul Prahova, pe valea râului Doftana, în aval de confluența acesteia cu valea Păltinoasa, în cheile numite "La Tocile".
Barajul Paltinul si lacul Paltinoasa si  ii pot face pe vizitatori sa creada ca se afla la mare, pentru ca in zona exista numeroase posibilitati de agrement. Cheile Doftanei sunt la cativa kilometri de lac, ca si ruinele Bisericii Vechi din satul Traisteni sau rezervatia de brad natural Glodeasa, veche de peste 100 de ani.
Traseele montane marcate sunt cele catre Varful Cazacu, Muntii Baiului sau Pasul Predelus.
Turistii care ajung in Valea Doftanei nu au cum sa se plictiseasca. Exista zeci de stani, unde se pot invata retete vechi de sute de ani de preparare a branzei, se pot face excursii si drumetii montane prin imprejurimi, iar seara, la un foc de tabara, cu un berbecut la protap, se pot asculta legendele povestite cu maiestrie de ciobani.Barajul paltinu are o inaltime deasupra fundaţiei de 108 m., cota coronamentului barajului fiind la cota 654 m.d.M., Lungimea totală a coronamentului barajului este de 455 m.Barajul gazduieste o centrală hidroelectrică cu o putere instalată de 10 MW. Centrala este echipată cu două turbine de tip Francis.
Barajul Paltinu serveşte în principal pentru alimentarea cu apă potabilă şi industială a municipiilor Cîmpina (Câmpina) şi Ploieşti. În subsidiar, barajul asigură şi apă pentru irigarea a 9.000 ha în lunca râului Prahova în zona Băicoi-Ploieşti şi pentru salubrizarea râului Dâmbul din Ploieşti.

 

 

 

Galerie foto:

 

castelul iulia hasdeu si barajul paltinu castelul iulia hasdeu si barajul paltinu castelul iulia hasdeu si barajul paltinu castelul iulia hasdeu si barajul paltinu